»      Sajti Honlapja      «    »    «  
Sajti akvarisztika
Sajti akvarisztikaAkváriumom   Akvarisztika   Diszkosz   Élőlények   Kezelések

Akvárium berendezéseKapcsolódó oldalak

Hogyan kezdtem el »
Akvárium típusok »
Vízértékek »

Fűtők
Az akváriumok vizének fűtését leggyakrabban elektromos fűtőberendezéssel oldjuk meg. Van szabályozó nélküli ún. fix és van szabályozós kivitelű. Az elsőt akkor használjuk, ha állandó a környezet hőmérséklete, nem ingadozik nagyon. Ilyenkor egy adott vízmennyiséghez adott méretű fűtő kell. Ha viszont a külső hőmérséklet jelentősen változhat, akkor célszerű egy szabályozós kivitelű fűtő használata. A fűtőt sose üzemeltessük szárazon. Ha az akváriumban vizet cserélünk, feltétlenül húzzuk ki a hálózatból, és legalább negyed órát várjunk még, míg kivesszük!

Szén-dioxid - palackos
A növényeknek szén-dioxidra van szükségük. Sok növény esetén a halak nem termelnek elegendőt, így nekünk kell biztosítani. A legegyszerűbben szódásszifon felhasználásával lehet de nagyobb akváriumnál a lényegesen drágább, de biztonságosabb szén-dioxid-palack használatával.

Szellőztetők - légpumpa, porlasztók
Levegőztető készüléket több okból is használhatunk. Ha nem kap fényt az akvárium és nincs kellő mennyiségű asszimiláció, vagy kevés a növény, szükséges az oxigén bevitele. Lehet, hogy csak a vizet szeretnénk átmozgatni és a felületi porréteget megszüntetni. Akkor is szükséges, ha túl sok hal van és az oxigént hamar elfogyasztják.
 
 

Világítás
Az akváriumban világosság nélkül felborulna az egyensúly, ezért törekednünk kell arra, hogy medencénk természetes vagy mesterséges fényt kapjon. Ha kialakult egy optimális állapot, akkor a halak egészségesek, színesek, a növények szép zöldek, üdék, dúsan nőnek, szaporodnak.
Az akváriumot természetes fény közelébe helyezhetjük, tetőablak alá vagy ablak elé, de lehet hogy így is szükség lesz kiegészítő világításra.
Rossz fényviszonyok esetén kiegészítő világításra van szükség, amelynek időtartama 10-12 óra. Ügyeljünk, hogy akváriumunk folyamatos megvilágítást kapjon. A megvilágítás erősségének tervezésekor vegyük figyelembe az akvárium méreteit, elsősorban a mélységét.

Szűrők
Az akváriumban felhalmozódott szennyeződéseket el kell távolítanunk. Erre szolgálnak a különféle szűrőkészülékek. Ezek lehetnek az akváriumon belül (belső), vagy kívül (külső).A vizet mozgathatjuk levegővel, vagy erre a célra gyártott szivattyúval.
A levegővel működő belső szűrők agyszerű működésűek. A vízbe benyomott levegő felemelkedve vizet szállít magával. Ha ez a víz valamilyen szűrőközegen megy keresztül, a szennyeződés a szűrőanyagban marad. A szűrő anyaga leggyakrabban szivacs. Ha a szivacs telítődik, langyos vízzel mossuk át. Sose használjunk vegyszert!Vegyes akváriumhoz 50-60 L-ig vagy tenyésztő akváriumhoz javasolt.
Talajszűrőt olyan akváriumban alkalmazunk, amelyben nincsenek talajt túró halak, illetve legalább egy évig nem szándékszúnk talajt cserélni. A talaj alatt 2cm-es vízréteg van, ahová a víz a talajon keresztül áramlik. Innen a vizet levegővel hajtjuk ki.
Motoros belső szűrőt 60 L feletti akváriumban célszerű használni. Olyan szűrőt válasszunk, amelyik megfelel az akvárium méretének. Ezeket a szűrőket hetente kell takarítani. Ilyenkor a motor forgó részét is szedjük szét és pucoljuk meg.

    Powered by
ESZ Webdesign © 2007
Támogatásával