»      Sajti Honlapja      «    »    «  
Sajti akvarisztika
Sajti akvarisztikaAkváriumom   Akvarisztika   Diszkosz   Élőlények   Kezelések

Akvárium típusokKapcsolódó oldalak

Hogyan kezdtem el »
Halak »
Diszkoszakvárium »
Az első és legfontosabb lépés, amikor eldöntjük, hogy édesvízi vagy tengeri akváriumot kívánunk-e beállítani. Az akváriumok típusait több szempontból is megközelíthetjük.

Az akvárium mint a lakás díszePaludárium
 

Az akvárium legyen összhangban a szoba többi berendezésével, jól látható, a technikai eszközök legyenek hozzáférhetőek és könnyen tisztíthatóak. Az édesvízi akváriumot alapvetően 4 típusra oszthatjuk:

Paludárium
 

 

Holland típusú akvárium
   Ebben halak alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Úgy néz ki, mint egy víz alatti kert. Ehhez legalább egy méter hosszú akvárium és egyenletes megvilágítás szükséges.

Biotóp akvárium
   Ez a természet egy miniatűr szeletkéje. Összeillő hal- és növény-együttes az eredeti élőhelynek megfelelően.

Paludárium
   Az akvárium és a terrárium kombinációja. Vízrészből és az adott földrészre jellemző tulajdonságokból áll. A vízben halak vagy/és kétéltűek, vízinövények élnek, a szárazon növények, hüllők.Vegyes akvárium

Vegyes akvárium.
   Különböző fajú halak és növények együttese. Nem meghatározó a fajok földrajzi előfordulása.
Halfajok szerinti akváriumtípusok
El kell dönteni, hogy a medencében milyen halakat szeretnénk majd tartani, mert már ez is meghatározza az akvárium méretét, formáját és berendezési tárgyait.

Pontylazacos akvárium.
   A jól mutató pontylazacos akvárium hosszúkás, lapos, alacsony növények vannak benne és kis méretű szűrőt illetve talajszűrőt használunk. Egy 80-100 L akváriumba 50-60 db - 5-féle halból 10-12 db - halat tehetünk. Az ajánlott berendezési tárgyak: különböző vasfák, gyökerek, jávai moha.

Márnás akvárium.
   Gyors mozgású, csipkelődő halak, nem növényevők, úgyhogy dúsan be lehet telepíteni növényekkel. Társíthatunk hozzájuk dániókat és harcsákat.

Sügéres akvárium.
   A dél-amerikai törpesügérek békés halak. Medencéjük sose legyen nagyon világos. Inkább legyen kissé barnított vizű, sötét aljzatú. Növényként a Microsorium és jávai moha ajánlható. Az afrikai közepes, vagy nagy testű sügérek akváriuma inkább sziklás, búvóhelyekkel ellátott, viszonylag kevés növényt tartalmaz. A talaj legtöbbször finom sóder vagy homok.

Diszkosz akvárium.
   Habár ezek is sügérek de teljesen külön kategóriát képeznek. Akváriumukat berendezhetjük szépen kardfüvekkel, vékony homokréteggel az alján.

Vegyes akvárium.
   Berendezése tetszőleges, figyelembe véve a halak igényeit.

Harcsás akvárium.
   A halak rejtőzködő életmódja miatt sok gyökeret ajánlatos beletenni és sok búvóhelyet kialakítani. A növényeket tegyük ültető-edénykékbe mert a harcsák hamar kiturkálhatják őket.

   Speciálisan berendezett akvárium szükséges néhány halfajnak, például a gömbhalaknak. Nekik számos búvóhellyel ellátott akvárium szükséges, hogy ne tépkedjék egymást. A csigasügéreknek a homokos talajon több csigaházat helyezzünk el, hogy választhassanak megfelelő búvó- és ikrázó-helyet.

Tenyésztő akvárium. Nem látványos, csupán a célnak megfelelő akvárium.

    Powered by
ESZ Webdesign © 2007
Támogatásával