»      Sajti Honlapja      «    »    «  
Sajti akvarisztika
Sajti akvarisztika
Kapcsolódó oldalak

Akvárium adatai »
Akváriumom halai »
Gondozás »
  Sajnos, sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan etessék halaikat. A halaknak nagyon kevés táplálékra van szükségük a növekedéshez, mivel nem kell küzdeniük a gravitációval és állandó testhőmérsékletet sem kell fenntartaniuk. A gondoskodó gazdák azonban sokszor túletetik őket.

A halak nem tudnak "meghízni", hiszen csak annyi táplálékot hasznosítanak, amire szükségük van, a többit pedig kiürítik. Ez azonban az akvárium vizének gyors elszennyeződét okozza. Ezt megfelelő vízszűrő berendezés alkalmazásával és az akvárium rendszeres tisztításával mérsékelni tudjuk. Sokat jelent az, ha megfelelő táplálékot adunk halainknak. Ebből ugyanis többet hasznosítanak, és kevesebb maradék és ürülék szennyezi a vizet. A táplálék kiválasztásáról kérjük ki a szakember véleményét.

A halakat általában naponta kétszer tanácsos etetni, kis adagokban. Ez azonban függ attól is, milyen fajtájú halaink vannak. A húsevők naponta inkább egyszer esznek, míg a növényevők akár egész nap is. Ha kis halaink vannak, ügyeljünk az etetésükre, mivel az ivadékoknak kis gyomruk ellenére nagyon nagy az étvágyuk.

Mennyit adjunk nekik?
   Szórjunk az akváriumba egy kevés eledelt, és figyeljük a halainkat. Ha mind megeszik, adjunk még nekik. Ha már nem esznek többet, távolítsuk el a maradék eledelt az akváriumból. Így gyorsan kitapasztalhatjuk, mennyi az ideális mennyiség. A legjobb és legegyszerűbb, ha előre gyártott eledelt adunk nekik. Arra viszont mindenképpen ügyelni kell, hogy a táplálék megfelelő arányban tartalmazza az összetevőket. Ellenkező esetben halaink megbetegedhetnek és elpusztulhatnak.

A halak hidegvérűek, így nincs szükségük magas energiatartalmú táplálékokra. Vitaminokra viszont igen, mivel fejletlen emésztőrendszerük kevésbé tudja hasznosítani azokat.
 

    Powered by
ESZ Webdesign © 2007
Támogatásával