»      Sajti Honlapja      «    »    «  
Sajti akvarisztika
Sajti akvarisztikaAkváriumom   Akvarisztika   Diszkosz   Élőlények   Kezelések

Hogyan kezdjük, hogyan építsünk akváriumotKapcsolódó oldalak

Hogyan kezdtem el »
Akváriumom megtervezése »
Diszkosz vásárlása »
 
Miért építsünk? Nem elég megvenni, beletenni néhány halat, és nézegetni, hogyan úszkálnak?

Az akvárium
Aki próbálta már, az tudja, hogy bizony nem elég. Hamarosan tönkremenne az akvárium, elpusztulnának a halak. Az akváriumban éppen az a gyönyörű, hogy tökéletesen leképezi az Életet. Egy tized köbméternyi helyen létrejön az Élet teljes valóságában. Önfenntartó élettér lesz.
 

Minél ritkábban kell emberi kézzel belenyúlni, annál tökéletesebb. Így hát lehetőleg ne vegyünk túl kicsi akváriumot, bár kezdetnek 70-80 literes már megfelel.

A halak
Járjunk gyakran kisállat boltba, tervezzük meg, milyen halakat szeretnénk, és ha már pontos elképzelésünk van, ahhoz teremtsük meg az életteret. Figyeljük meg a színes trópusi halacskákat. Sokfélék, szépek, színesek. Tenyésztésükhöz pedig tervezzünk helyet egy kisebb (10 literes) akváriumnak is.

Egyes halak a felszín közelében szeretnek élni, mások a talaj fölött, vannak, amelyek középen. Így jól elférnek, ha ezt is figyelembe véve úgy tervezzük, hogy 100 liternyi vízhez kb. 100 cm-nyi halat számítunk. Például 160 literben lehet 6 guppi, 5-6 platti, 3 molli, 2 kék gurámi, 1 gyöngygurámi, 1 algaevő pleco (már olyan 12 cm-es „szörny"), 10 zebradánió, 7 neon, 6 ciklámenlazac, 6 páncélosharcsa, 2 albino frenatus, 1 Stendhal-hal, egyelőre ennyi elég.

Berendezés
Vásároljunk jó minőségű szűrőt, nem árt nagyobbra tervezni, akár másfélszeres is lehet a szűrő; levegőt is fúj a tartályba. Ha trópusi halaink vannak, szerezzünk be fűtőszálat is, kb 25-26 fokos víz ideális. Gondoskodjunk állandó világításról is, vásárolhatunk megfelelő fénycsövet. Az akvárium aljára legjobb az apró szemű kavics, ha homokot használunk, telepítsünk maláji tornyos csigákat, azok átmozgatják a talajt.

Jól mutat a sötét háttér a színes vízcsodán keresztül. Lefújhatjuk magunk is festékkel az akvárium hátsó falát kívülről. De akinek művészi ambíciói vannak, festhet sziklás hátteret – vagy ha pénze van, vásárolhat is.

Ha mindenképpen aranyhalat akarunk telepíteni, akkor két halat 200 literhez számítsunk, nekik nagyobb az életterük. Gömbakvárium inkább börtön a halaknak, bár ismerjük a viccet, hogy a halat ki akarja venni a szűk térből a gyerek, mert úgy gondolja, hogy több levegőre lenne szüksége odakint. Azért maradjunk a víznél a hal esetében.

Mielőtt elkezdenénk betelepíteni a halakat, hagyjuk legalább egy hétig az akváriumban állni a vizet szűrővel és növényekkel. Lehet kapni víztisztító folyadékokat is (pl. az Aquasafe), de 1-2 hét kell, hogy „beálljon” a víz.

A növények
A halak gyorsan pusztítják a növényeket, számítsunk rá, és pénztárcánkhoz mérjük, mit vásárolunk. Algásodás is felléphet, lehet csigákat vásárolni az algásodás ellen, ámde ne felejtsük, hogy gyorsan szaporodnak a csigák, foglalkozni kell velük. Talán egy almacsiga is elég a víztisztításhoz.

Élelem
A halvásárlással egy időben gondoskodjunk élelemről is. Javasoljuk a Tetra és Sera száraztápokat. Ezek viszonylag drágák, de sokáig tartanak, és jó a minőségük. Vörös, fekete, fehér szúnyoglárvát, artémiát, bolhát lefagyasztva kaphatunk, tubifexet, élőbolhát, szúnyoglárvát élve is vásárolhatunk. Ezekre nagyon kell figyelni, mert megfertőzhetik az egész akváriumot, tehát etetés előtt alaposan át kell mosni őket. Ha mégis bekövetkezik a vész, tartalékoljunk otthonra gyógyszereket: parakill, metilénkék, malachitzöld (ezek nem drágák), drágábbak, de nagyon jók a Sera termékek.

Szabadon engedhetjük művészi fantáziánkat a berendezésnél. Az aljzatot jól át kell mosni. Ezerféle anyagból válogathatunk, ajánlhatom a vörösmárvány-zúzalékot. A sok növény búvóhelyeket biztosíthat, szilás odúkat is teremhetünk. Érdekes és természethű legyen az akvárium. Persze, mindenki a maga ízlése szerint díszít.

  Forrás: http://halak.extra.hu - Halak - A díszhal tartásáról Powered by
ESZ Webdesign © 2007
Támogatásával