»      Sajti Honlapja   - Cserkész  « Csomózás
Mi a cserkészet? Cserkész jellem és magatartás A társadalmi élet
Hagyományőrzés, hagyományápolás Élet a szabadban
Csomózott karkötők

Alap: Minden szálra két csomót kötünk egy másik szállal. Kétféleképpen haladhatunk, balról jobbra (B 1,2 ábra), vagy jobbról balra (J 1,2 ábra).
A kívánt hosszúságnak 4-5-szörösét kell levágni. A szálak végét csomózd össze, és rögzítsd valamihez.

Minták:
1. Ferde csíkos
        Szálak: Amilyen sorrendben állnak a szálak, olyan sorrendben lesznek a csíkok. Pl: f,p,z,f,p,z.
Ha vastagabb csíkokat szeretnél, több azonos színű szálat tegyél egymás mellé.
        Csomózás: Balról jobbra haladunk (tehát mindig a B1,2 csomót kötjük). A szélső szállal csomót kötünk az összes többire. Kezdés: bal kézben a piros, jobb kézben a fekete szál. Jobb kézzel két csomót kötsz a pirosra a fekete szállal, majd leteszed a pirosat a bal kezedből, és felveszed a zöldet. Most a zöldre kötsz 2 csomót a feketével, leteszed a zöldet, és felveszed a következő szálat( fekete). Így haladsz, amíg el nem érsz a sor végéig. A következő sor megint balról indul, a legszélső szállal (most piros) megint csomót kötsz minden szálra.

2. V alakok
        Szálak: szimmetrikusan álljanak. Pl: f,p,z,k,k,z,p,f
        Csomózás: Balról indulunk (B1,2) a fekete szállal. Ugyanúgy haladunk, mint az előző mintánál, amíg el nem jutunk a közepéig. A csomózást most a jobb oldalról folytatjuk (J1,2) a másik fekete szállal (jobb kézben a piros, bal kézben a fekete, ballal csomózunk). Középen, ahol összeér, a két feketét összecsomózzuk. A következő V piros lesz, a pirossal csinálod végig ugyanezt.

3. Egy másfajta V alak
        Szálak: Két színből, pl: f,f,f,f,p,p,p,p
        Csomózás: Ugyanúgy, mint a 2. mintánál. A bal oldalról feketével, a jobb oldalról pirossal csomózunk. Középen ezt a két szálat csomózzuk össze.

4. Kockás minta
        Szálak: 2-2 azonos színű legyen egymás mellett. Pl: f,f,p,p,z,z,k,k
        Csomózás: Balról jobbra haladunk, de egy soron belül váltogatjuk a kétféle csomót.
1. sor: A feketével a másik feketére és a két pirosra kötsz 2-2 csomót (B1,2). Ezután a zölddekkel kötsz 2-2 csomót erre a feketére (J1,2), majd ismét a feketével 2-2 csomót a két kék szálra(B1,2). 2. sor: A feketével a két pirosra kötsz 2-2 csomót (B1,2). Ezután a zölddekkel kötsz 2-2 csomót erre a feketére (J1,2), majd ismét a feketével 2-2 csomót a két kék, és a fekete szálra(B1,2). Ezután mindig a szélső szállal az előzőek alapján haladj.

5. Betűk, vagy saját minták
        Szálak: Két színből, felváltva, pl:f,p,f,p,f,p,f,p
        Csomózás: Úgy kell a csomókat megcsinálni, hogy a szálak ebben a sorrendben maradjanak (B3,4 és J3,4). Mindig az egymás melletti szálakat csomózzuk össze. Azzal a szállal csomózunk, amelyik színt látni akarjuk.
Először tervezzük meg a mintát egy kockás papíron


Szádeczky-Kardoss Csilla
         Finn rendszerű szövőborda
         A szövőbordán megváltoztatjuk a lyukak és rések helyzetét, így a láncfonalakkal készíthetünk szedett mintát.
         A felvetésnél a láncfonalat a szalag másfélszeresére kell vágni. A rövid résekbe
 

Zsinegmunkák

Nyaklánc Jozefin-csomóval
              Szükséges anyag: 2 szál 110cm-es spárga, vagy 1szál 130 cm-es bőr. A csomót ott kezdjük el kötni, ahol-a félbehajtott szálakat összefogva-a fejünk még kényelmesen átfér. Lényege a Jozefin csomó (1,2,3.ábra), amelyet úgy folytatunk, hogy a z alul kijövő szálakat oldalt kívülről-egyiket alulról, másikat felülről- visszahurkoljuk (4. ábra). Az alul-középen- újra kiérkező szálakat egy egyszerű csomóval összefogjuk. Ezt a csomót fölülről lefelé kössük, hogy a végén minden szál egy irányba haladjon.

              A másik lánc két Jozefin csomóból alakul ki. Vegyünk két szál 140 cm-es spárgát, vagy egy szál 160 cm-es bőrt. Az előző nyaklánchoz hasonlóan kezdjük, kössük meg az első Jozefin-csomót. Az alulról kibújó szálat most alulról fűzzük vissza, körülbelül 3 cm-es hurkokat képezve. Majd mindkét szálat kívül lefelé vezetjük; egyiket alul, másikat felül (5. ábra)., és újabb Jozefin-csomót kötünk, amelyekbe ezeket a hurkokat is belefoglaljuk (6. ábra). A végén a kijövő szálakat az előzőhöz hasonló módon, ismét elcsomózzuk. Szabadon is hagyhatjuk, de akkor kevés ragasztóval rögzítsük (bőrnél nem szükséges).