»      Sajti Honlapja   - Cserkész  « Cserkész Egyenruha
Mi a cserkészet? Cserkész jellem és magatartás A társadalmi élet
Hagyományőrzés, hagyományápolás Élet a szabadban


                   A CSERKÉSZEGYENRUHA ÉS JELVÉNYEK

              Cserkészegyenruhát csak fogadalmat tett, érvényes cserkészigazolvánnyal rendelkező cserkész viselhet. A RMCSSZ cserkészegyenruhája e sorok írásakor keki színű, a lánycserkészek szoknyája lehet keki vagy barna, a csapat közös megegyezésétől függően. A cserkészviselet a következő:
Az ing vagy blúz: keki színű, amely hat gombbal záródik, lehajtós gallérja alatt elfér a cserkésznyakkendő. A cserkészingnek zsebfedéllel záródó, szemberánccal bővített két mellzsebe van, kézelője 5 cm. széles, gombbal záródik. Két vállán keskeny vállapók vannak. A bal vállvarrás alatt patkó alakban található barna szalagon 1 cm. magas, nyomtatott, vagy hímzett betűvel kiírva a csapatnév, alatta 3 cm. átmérőjű barna körlapon hasonló betűvel a csapatszám olvasható. A bal mellzseb fölött barna alapon, ugyanolyan betűkkel a cserkész teljes neve olvasható, anyanyelvi alakban. A bal vállapón hordjuk a képesítési és megbízatási sávokat, és szintén a bal mellen, a névszalag fölött kapnak helyet a hazai és külföldön megszerzett képesítési jelvények, jobbról balra haladva a legmagasabb képesítéstől a legalacsonyabb felé. A bal mellzsebre varrjuk az l cm. széles piros szalaggal jelzett, próbateljesítést jelző csíkokat, középen egy csík az I. próba, a szemberánc két oldalán elhelyezett két csík a II. próba, a három egymásmelletti csík a III. próba teljesítését jelzi. Ingünk jobb zsebe fölött jelenleg az ún. Románia-háromszög, az új egyenruha-szabályzat megalkotása után a RMCSSZ-háromszög található. Ugyancsak bal oldalon viselhető legtöbb egy évig az esemény után a legutolsó tábori jelvény. Egyszerre csak egyetlen tábori jelvény lehet az egyenruhán. A cserkészinget mindig a nadrágba vagy szoknyába tűrve viseljük.
              Tábori körülmények között engedélyezhető a csapatpóló viselete. Ez megegyezés szerinti színű, mellső oldalán jól látható, tehát legkevesebb 10 cm. átmérőjű, a cserkészliliomot, a csapatnevet és csapatszámot tartalmazó jelvény, vagy másfajta felírás jelzi, hogy viselője cserkész. A csapat a táborban ugyanazon alkalommal, egyidőben vagy csak cserkészinget vagy csak pólót viselhet, a két viseletet keverni tilos. A pólót mindig nadrágunkra, szoknyánkra kiengedve viseljük.
              A cserkésznyakkendő háromszögű, szegett szélű. A cserkészeké almazöld, a rovereké galambszürke, az öregcserkészekészeké gesztenyebarna, a kiscserkészeké kék. A cserkészvezetőké zöld, a nyakkendő szélén 1 cm. széles aranysárga csík jelzi, hogy a viselő fogadalmat tett, képzett, minősített cserkészvezető. Vezetőképző táborban a kiképzők, különleges alkalmakkor a rendezők nyakkendője egységesen kanárisárga lehet. A nyakkendőt inget viselve a gallér alá tesszük. Viselhetjük összesodorva is, ennek módját rajzunk mutatja. A két szárat elől nyakkendőgyűrű fogja össze, de rajzunk szerint meg is köthető. A nyakkendő legnagyobb szögére a csapatjelvény is rányomtatható.
            A nyári cserkésznadrág bermuda szabású, a szára a térdkalács fölött 10 centiméterrel végződik, erős vászonból készült, derekán 4 cm széles öv rögzítésére alkalmas, legkevesebb öt övtartó van. Télen a cserkész szövetből készült hosszú pantallót hord. Nyáron ezt csak külön parancsra vesszük magunkra. A cserkésznadrágot a lányok is hordhatják, de csapatparancs szerint egységesen, ugyanazon alkalommal, ugyanabban az időpontban minden lány vagy szoknyát, vagy nadrágot vesz magára. A cserkészlány szoknya sötétbarna, puha textilből készül, a térdet takarja. Kiscserkészeknél lehet térd fölé érő is. Ugyanilyen anyagú, szabású, hosszúságú a cserkészlányoknak, roverlányoknak és felnőtt vezetőnőknek javallt nadrágszoknya is.
A cserkészharisnya keki, illetve barna gyapjú térdharisnya, hosszú nadrág viselése esetén ilyen színű pamut bokazokni. Nők, lányok barna, minta nélküli harisnyanadrágot is hordhatnak egyenruhához.
A cserkészsapka keki anyagból készült ellenzős sapka, amelynek jobb oldalán a fémből készült, vagy körlapra hímzett csapatszám látható, elől, a homlok fölött középen a RMCSSZ jelvénye található. Rendkívüli díszelgéseken engedélyezett a széles karimájú búr kalap, a "cserkészkalap" viselete, de a cserkészalakulat egyazon alkalommal, ugyanabban az időben megegyezés szerint csak az egyik fajta fejfedőt viselheti
             A cserkészöv 3,5 cm. széles, barna színű bőröv, amelyet elől cserkész bronzcsat köthet össze. Az övön legtöbb két bujtató és ugyanannyi karabinerfül lehet.
             A cserkész egyenruhájához díszelgéskor kerek orrú barna félcipőt hord. Túrán, portyán, utazáskor magas szárú barna vagy fekete bakancsot viselünk.
             A nyakkendőgyürü  készülhet fonott szíjból, rajzunk szerint, de faragható fából, csontból, lehet fémből stb.
             Őrsvezetőtől fölfelé a cserkészvezető szolgálatban sípot hord. A cserkészsíp 3 mm. vastag, barna, sodrott zsinórra van akasztva. A sípzsinórt bal vállapunkra erősítjük svábhurokkal, majd a bal mellzsebbe tesszük, hogy szükség esetén könnyen előhúzhassuk.
Esős időben ajánljuk a cserkészeknek a keki színű, puha műanyagból készült esőköpeny viselését.  Viharkabát dolgában a csapat megegyezése dönt a modellt illetőleg, hasonlóképpen a téli meleg holmi anyaga, szabása, formája sincs szabályozva.
             Tudni illik, hogy a cserkészinget, pólót, cserkészsapkát csak egyenruhaként viselhetjük, a többi ruhadarabot alkalmi viseletként is szabad hordani. A cserkésznyakkendő viselése csak cserkészfoglakozásokon és táborban kötelező, cserkészvoltunkat cserkészjelvénnyel, de méginkább magatartásunkkal bizonyítjuk.
 
            CSERKÉSZ-MIVOLTUNK MÁS JELEI
 
           A fogadalomtételtől kezdve tagja vagy a cserkészek nagy családjának, így jó tudnod, miről ismerheted fel a magadhoz hasonlót akkor is, amikor társad nincs egyenruhában, nem hordja a cserkészjelvényt.
Cserkészköszönésünk : Jó munkát! A válasz rá ugyanaz. Ennél többet, jobbat mit kívánhatsz cserkésztestvérednek ? Olvasd csak Váczi Mihály két sorát: "Nem elég jóra vágyni: a jót akarni kell/ És nem elég akarni: de tenni, tenni kell!"
           A cserkész bal kézzel fog kezet, Bi-Pi szerint azért, mert a bal kezünk közelebb van a szeretetet jelképező testrészhez, a szívhez. Ugyanakkor a kézfogással egyidőben a jobb kézzel tisztelgünk.
A cserkész vállmagasságba emelt jobb kezével tiszteleg, a tenyér előre néz, a hüvelykujj a kisujj körmére zár, a három ujjunk egyenesen kinyújtva felfelé mutat. Egymásra zárt ujjaink azt jelzik, hogy az erősebb védi a gyengébbet, három felfelé mutató ujjunk pedig a kötelességteljesítésre emlékeztet, hiszen három irányba tartozunk kötelességeink teljesítésével.
          A cserkészjelvény eredetileg a tengerésziránytű északra mutató végének rajza szerinti formájú, kicsit a liliomra hasonlító ábra volt, később tudatosan mosták egybe a liliom alakjával, ugyanis az egyházművészetben a liliom a tisztaság, ártatlanság jelképe. A két értelmezés ma már egybecseng, az iránytű liliomos vége a jó utat, a tisztaság, a becsület útját mutatja a cserkésznek. Ugyanakkor a liliom három szirma a Fogadalomtól ránk rótt három feladatra emlékeztet, a kötelességteljesítés, segítőkészség, a Törvény megtartása hármas igényét juttatja nap mint nap eszünkbe.