»      Sajti Honlapja   - Cserkész  « Cserkész Egyenruháról
Mi a cserkészet? Cserkész jellem és magatartás A társadalmi élet
Hagyományőrzés, hagyományápolás Élet a szabadban

"Egy vérből valók vagyunk, Te meg Én!"


Megszerezted? Akkor a Tiéd...és viseld!

                A múltkor Tóth Arnold írt a megújult egyenruháról. Így már Te is ismered, és hordhatod. De feltűnt-e Neked, hogy nincsenek rajta jelvények? És hiányoznak? Arnold leírta karácsonyfa testvéreink egyenruháját is. Nagy igazságokat tartalmaz, és remélem Te sem akarsz úgy kinézni. Ám ha vannak jelvényeid, akkor azokat viseld, mert a Tieid.
                Miért is vannak jelvényeink? Emlékszel, amit Arnold írt, abban is szerepelt, hogy az egyenruha sokáig nem volt egyen. Később közeledtek az álláspontok, és egyenné vált. Viszont soha nem az volt a cél, hogy a tömegben legyél egy alkotóelem, és semmi több. Lehetőségeid vannak, hogy olyanná válj, amilyen Te vagy. Ezért is jelzünk sok dolgot magunkon.
                Elsőként amit már így is hordasz, az azt jelenti, hogy Te cserkész vagy (a kis lila Világszövetség jelvény), és hogy magyar cserkész (Hungária jelvény). Azért Te is látod, hogy ez kicsit nagy kör még. Hiszen odahaza Te elsőként Te vagy, és mindemellett Vipera vagy Hiéna, esetleg Nárcisz vagy Menta. És ezt lehet, hogy kevésbé érti az, aki az ország másik felében lakik, de a csapatodban nem mindenki lehet Vipera. Csak Ti, Viperák! Ezen felül a csapatod sem csak egy csapat, hanem az a csapat, ahová Te is tartozol. És rajtad is múlik, hogy tudják-e mások, hogy mit jelent az ingeden: 23. Igen, ez azt jelenti, hogy Te a 23. Fehérsas Cserkészcsapat tagja vagy, akit most megismerhetnek, hiszen Veled találkoztak. Így jól ismerjük helyedet és tudjuk, hogy kiknek a hírét-nevét öregbíted. Ám még mindig van lépcső a magyar cserkész és a Fehérsas között. Húzd ki magad büszkén, mert Te, az őrsöd, a rajod és a csapatod ennek a cserkészkerületnek a tagja. (Nem is tudtad, hogy van cserkészkerület? Akkor majd mesélek arról is egyszer.)
                Látod, nem egy egyszerű rendszer, de fontos vagy Te, és rajtad keresztül az összes közösséged. Ezért kellene, hogy viseljünk magunkon csapatszámot (esetleg nevet is), rajjelvényt és őrsi jelvényt. A kerületi jelvény is ajánlott, hiszen a csapatodból egyszer elmész egy olyan alkalomra, amikor találkozhatsz a környéketeken működő csapatokkal, akkor tudhatod, hogy kikkel dolgozol Te is együtt. Ilyenkor láthatod, hogy hányan vagyunk cserkészek, és láthatod, hogy hányan vagytok a környéketeken.
                A jelvények másik oldala, amit azért viselhetsz, mert megdolgoztál érte. Akkor miért nem viseled? Szégyelled? Nem, nem szabad szégyellned. Egyenruhádon semmi sem szégyen, amiért megdolgoztál. Azt Te szerezted, az azt jelzi, hogy ennyit és ennyit tudsz. Te, és nem más. És ha találkozunk, és látom, hogy Rajtad van az a jelvény, akkor tudom, hogy Terád számíthatok ebben a feladatban, mert meg tudod csinálni. Ha nem viseled, akkor nem különbözöl attól a tömegtől, akinek csak ez az inge volt otthon, de semmit nem jelent az, hogy cserkész. Ezért is hord a próba és különpróba jelvényeidet, valamint ezért is hordják, reményeink szerint, vezetőid azokat a jelvényeket, amik azt jelzik, hogy ők a felelősek érted. A vezető jelvénye nem azt jelzi, hogy ő az úr, hanem azt, hogy őhozzá kell fordulni segítségért, mert ő tud segíteni. De ha ezt ő sem jelzi magán, akkor kit keressek, ha gondom van?
                Végül azok a jelvények, amiket állandóan fel és le kell venni. Persze, nem minden jelvényt hordhatsz életed végéig (képzeld el, hogy nyugdíjas öregcserkész korodban is viselnéd a kiscserkész próbajelvényeket. Akkor mindenki kiscserkésznek nézne!). Ezeket az úgy nevezett rendezvényjelvényeket addig viseljük, amíg az a rendezvény ismét el nem következik. Tehát a csapattábori jelvényedet egy évig viselheted, hirdetve büszkén, hogy Te ott voltál, és amik ott történtek (amiről Dezső csak hallott, mert nem volt táborba), azoknak Te is aktív részese voltál. Sőt, lehet, hogy Te csináltad... Természetesen, ha voltál jamboree-n, az más. Jamboree-t ugyanis, mint azt Te is tudod, csak négyévente rendeznek. Ezért ha ott voltál, akkor négy évig (a következőig) viselheted.
                Egyszóval elismerem, hogy a jelvényeket felvarrni nem éppen a kedvenc elfoglaltságod, de varrjad fel, mert a Te tudásodat hirdeti, és Téged helyez előtérbe. Ezért ha már felvarrtad, akkor az büszkén szeretné hirdetni Rólad, hogy mire vagy képes. Ami meg lejárt, azt le kell fejteni, hogy otthon összegyűjthesd, és majd egyszer, amikor annyi idős leszel, mint nagyapád, akkor elővehesd, és visszaemlékezhess arra, amikor a portyán a zuhogó esőbe bekéredzkedtetek egy családhoz. Érted van az egyenruha és azért, hogy megismerjük egymást, tudjuk, hogy mit tudsz. Hajrá a próbákért, a programokért és a különpróbákért! Remélem ha találkozunk, akkor nem kell Tőled sem megkérdeznem, hogy: "Melyik csapatban vagy?"

Balu