»      Sajti Honlapja   - Cserkész  « Bulvár-Gyertya
Mi a cserkészet? Cserkész jellem és magatartás A társadalmi élet
Hagyományőrzés, hagyományápolás Élet a szabadban
GYERTYA

          Mártás: asszonyi munka volt. Főként birka- és tehénfaggyút használtak föl erre a célra. A faggyút előbb üstben kiolvasztották, majd vászonkendőn átszűrték. A pálcikára fűzött lenfonalból / pamutból sodrott gyertyabelet addig mártogatták a faggyúba, míg a gyertya kellő vastagságúra nem hízott.
          Öntés: bádog- v. üvegformákat használtak hozzá. A formába belehúzták a belet, azután tele¬töltötték faggyúval. Mikor a faggyú kihűlt, a kész gyertyát egyszerűen kihúzták a formából.

Technikák:

          Berzselt tojás: Egy szép levelet vizezzünk be, és tapasszuk színével a tojásra. A tojást tegyük egy harisnyadarab közepébe, amit a tojás búbjánál szorosan kössük össze. Tegyük a tojást a festőlébe. Levél helyett papírból kivágott mintákat is használhatunk.
írott tojás: Legegyszerűbb módja a csepegtetett tojás: Először a fehér tojásra viaszt csepegtetünk, majd sárga festőlébe tesszük. Ekkor egész felülete sárga lesz, kivéve a viaszos réteget, ahol fehér marad. Ha megszárítottuk a tojást, folytathatjuk a pöttyözést, majd a piros festéklébe tesszük. A tojás így piros alapon sárga és fehér pettyes lesz. Újra csöpögtetünk, majd a tojást a legsötétebb festőlébe tesszük, ez lesz a tojás alapszíne. Fekete alapon fehér-sárga-piros tojást kaptunk. A viaszt a gyertya lángjánál olvasszuk le, a megolvadt részt pedig ronggyal vagy papírzsebkendővel letörölgetjük.
           Egyszínű írott tojás: Ehhez már szükségünk van egy eszközre is, melynek segítségével írni, rajzolni tudunk a tojásra. Az íróka készítése: vékony rézlemezből kialakított kúposodó kis tölcsért (kb 2 cm hosszú) egy behasított faágba erősítünk. Az íráshoz lehetőleg méhviaszt használjunk. Az írókát a viaszba mártjuk, gyertya lángjánál megforrósítjuk. Először az osztó¬köröket és a segédvonalakat rajzoljuk meg, ezután következnek a motívumok. Az íróka hegyét merőlegesen tartsuk a tojásra, nyelét fogatjuk úgy, mint egy ceruzát. A tojást ne meleg festőlébe tegyük, mert a viasz leolvadhat!
           Többszínű írott tojás: Először azokat a részeket írjuk meg, amelyeket fehéren akarunk hagyni, majd sárga festékbe tesszük a tojást. Amit sárgán akarunk hagyni, fedjük be viasszal, és tegyük piros festékbe. Így haladunk az egyre sötétebb színek felé. Végül leolvasztjuk a viaszt.
           Karcolt tojás: Régebben főleg férfiak foglalatossága volt. A megfestett tojást vegyük kézbe, és egy éles késsel karcoljuk rá a mintát. Kés helyett használhatunk tűt, vagy szöget.