»      Sajti Honlapja      «    »    «  
www.sajti.com - Sajti Honlapja - logo
www.sajti.comKépek   Szabadidő   Család   Hasznos   Környezet

Nagybánya - leírásKapcsolódó oldalak

Humor »
Csekészet »
Nagybánya »
                   A Rozsály - hegy (1307m) alatt, a Zazár - folyó partján fekvő városnak 148 800 lakosa van, ebből hozzávetőlegesen 25500 magyar anyanyelvű.
                   A település szélvédett, enyhe éghajlata kedvező a szelídgesztenye megtelepedésére. Ősztáji begyűjtése minden évben a vidék egyik sajátos népi ünnepélye.
                   A várost a II. Géza idején letelepített, később elmagyarosodott szászok alapították a XII. században. A környéken található arany- és ezüstbányák, valamint az itt működő pénzverde jelentette sokáig a városka legfontosabb jövedelemforrását.
                   A települést Mátyás király idején fallal vették körül, melyet a későbbi évszázadokban lassan lebontottak.
                   Nagybánya régi főterén található középkori városrész legrégebbi épülete a 18. számú Erzsébet-ház, melyet a hagyományok szerint Hunyadi János építtetett (azóta már jócskán átalakították), melyben halála után felesége, Szilágyi Erzsébet lakott.
                   A főtér közelében Petőfi emlékét is őrzi egy ház: feleségével 1847 szeptemberében, esküvőjük után keréktörés miatt nem jutottak el Koltóra, ahol nászútjukat töltötték, ezért éjszakára az Arany Sas fogadóban maradtak. Az épület a főtér és a Str. Vasile Lucaciu sarkán található.
                   A Vártér sarkán látható, a város jelképének számító négy fiatornyos Szent István-torony. Ezen a helyen állt a XV. század végén épült Szent István-templom, ami 1769-ben egy villámcsapás következtében leégett. Az épületből csak a 35 méter magas torony maradt épen, melyet 1896-ban restauráltak, és tetejére kilátót építettek.
                   A torony mögött található az 1720-ban épült, barokk stílusú Szentháromság-templom. Az épület festett üvegablakai magyar szentek életéből vett eseményeket és bibliai jeleneteket ábrázolnak.
                   E templom mögött találjuk a Képzőművészeti Múzeumot, ahol, többek között, a nagybányai festőiskola ismert és kevésbé ismert festőinek művei láthatók, melyekből ez a legnagyobb gyűjtemény Erdélyben.
                   A várost körülvevő fal hét tornyából mára csak a Mészáros-torony maradt meg, mely nevét a középkori szokásoknak megfelelően az egyik céhről, a mészárosokról kapta.
                   A egykori pénzverde épületében (Str. Monetărie 1.) ma a Megyei Történelmi és Régészeti Múzeum működik.
                   A Klastrom-réten található a nagybányai Falumúzeum, ahol egy Oláhkékesből (Chechiş) származó, 1630-ban épült görög katolikus fatemplomot, és a közeli falvakból ideköltöztetett, részben berendezett parasztházakat találunk.
                   A réttől nem messze láthatjuk a festőiskola több épületből álló műteremkertjét, amit napjainkban is műteremnek használnak a romániai magyar és román képzőművészek.
                   Nagybányán, a "világ legbájosabb városában" született Tersánszky Józsi Jenő.
 
 
    Powered by
ESZ Webdesign © 2007
Támogatásával