»      Sajti Honlapja      «    »    «  
Sajti akvarisztika
Sajti akvarisztikaAkváriumom   Akvarisztika   Diszkosz   Élőlények   Kezelések

Akvárium tervezéseKapcsolódó oldalak

Akvárium adatai »
Hogyan kezdjük »
Akvárium típusok »

     Igaz a mondás, hogy ha valamit az ember eltervez egyféleképpen, biztos hogy nem úgy fog sikerülni.

     Egy cégnek rendeltem akváriumot, mikor kiderült, hogy van elég üveg 2 akvárium elkészítésére. A helyzet adott volt, az üveg nagysága szintén, adott dolog volt. Így leszögeztük a méreteket 175cm hosszú, 65cm magas és 61 cm mélyre. Tehát valamikor júniusban nekikezdett az akvarista barátom kivágni a kisebb üvegeket, összeragasztani, feltenni a levonókat, amik megadták a színét az akváriumnak. A két akvárium párhuzamosan készült, és szeptember elejére kész is lett.
Az első komolyabb gond a akvárium megtervezésénél, az asztal stabilitása volt, merthogy az összsúly  elérte az 1 tonnát, ami nemcsak az állvány erősségét tette próbára, hanem az alatta lévő parkett és alap ellenállását a nyomásra.

     Végül is egy 8 lábú állvány mellett döntöttünk, amit 40 mm és L vasból hegesztettünk össze. A 8 láb elosztja a több mint 1000 kilót 100-150 kilós nyomásra, amit már egy öregebb padló is elbír, hisz az egy súlyosabb ember nyomása. Így az állvány fekete színben illett az akváriumhoz, 3 része lett, és egy 5cm vastag tölgyfalap került a tetejére, ami némi csiszolás után be is állt a helyére. Az állványt 2 ember, az akváriumot 4-en tettük a helyére.

     A hátteret, poliuretán habból készítettük, 2 erkéllyel és egy rejtett tehnikai részt szolgáló üreggel. A habot gyertyával megégettük, és egy 3 napos áztatás után semmi gond nélkül már készen állt a halak és csigák befogadásához. L alakja miatt az akvárium 2 falnak támasztható, és baloldalról tekinthető meg hosszúságban. Bal felső sarokba került az etető is, ahol egy kis üvegcsík biztosítja az étel bejutását a halakhoz.

    Közel 150 kg homok van az akváriumban, ami 8-10 cm-es réteget képez. A rétek alját található az 5 liter Sera Flora depot ami a növények tápanyagait biztosítja.

    Powered by
ESZ Webdesign © 2007
Támogatásával