»      Sajti Honlapja      «    »    «  
Sajti akvarisztika
Sajti akvarisztika
Kapcsolódó oldalak

Diszkosz akvárium »
Halak »
Akvárium típusok »


Talán a kisállat tartás egyik legrégebbi és legkedveltebb formája az akvarisztika.

    Távoli egzotikumok egy-egy darabját, azon belül is a sokszínű víz alatti világ egy kis részletét képes otthonunkban úgy megjeleníteni, hogy annak látványa szerves részévé válik belső berendezésünk képének, s annak esztétikai- és hangulati hatását még tovább is képes fokozni, viszonylag egyszerű eszközökkel.
Fenntartása ezeknek a látvány medencéknek többségében, egyszerű és anyagilag is elérhető bárki számára.

   A vízi világ kis élőlényei nem hangosak, nem szagosak és nem piszkolják a lakást. Az akvárium gondozása inkább az aktív pihenés része, mint sem munka. Gyerekeknek egy-egy kis élőlény, legyen az egy kardfarkú lazac vagy éppen egy vízi csiga, hamar a kedvencükké válik. Azokat figyelve, sok olyan biológiai ismeretre tehetnek szert, ami későbbi életükben a természet szeretetére, annak megismerésére és megbecsülésére sarkalja majd őket.
Néhány alapszabály megismerése és azok betartása esetén az akvárium elhelyezése, berendezése és karbantartása, otthonunkban, sokkal egyszerűbbnek fog tűnni, mint azt először gondolnánk.

    Megismerkedhetnek az akváriumok berendezésével, a beleültethető vízi növényekkel és kis lakóival: a halakkal. Célunk az akvarisztikai alapismeretek közreadása és szakkönyvek ajánlása.
 

Mibe kerül?

    Egy 100 l körüli üvegmedence és abba telepített élőflóra fenntartása, havonta nem költségesebb, mint bár mely más kisállat tisztességes tarása. Ennél kisebb akvárium amellett, hogy esztétikai élményt nyújtó hatása jóval csekélyebb, mint egy általunk javasolt optimális űrtartalmú medencének, viszonylag költséges, és a gondozássása is jóval időigényesebb.
 

Mitől függ az akvárium mérete?
 
 

 • Lakásunkban mennyi szabad helyünk van?
 • Hány halat szeretnénk tartani, figyelembe véve a leendő szaporulat számát is?

 •  

   

      Minden halcentiméterre 1cm/l vízmennyiséggel szükséges számolni. Ennél alacsonyabb normák nem képesek fenntartani mini vízi világunk élőegyensúlyát. A kis űrtartalmú medencében összezsúfolt nagy létszámú élőközösség oxigénhiányt okozhat, ennek hiánya pedig az akvárium vízét gyorsan penetrálja. A bűzös elalgásodott vízben, mind a növények, mind a halak fokozatosan elpusztulnak és akváriumunk esztétikai hatása erősen, leromlik.
  Akvárium minimális alapterülete 60x35 cm-nél kisebb ne legyen!
   

  Milyen legyen az akvárium formája?

      Ma már szinte minden megálmodott formában lehet vásárolni vagy készíttetni üvegmedencéket, ezért a fantáziánkat nyugodtan szabadjára engedhetjük, persze a pénztárcánk nagyságának szemelőt tartása mellett.
  Az akvárium formájának és a nagyságának megválasztásánál feltétlen vegyük figyelembe, hogy az a helyiség enteriőrével harmonizáljon, a helyiség berendezésével egységes képet alkosson.
   

  Hol van az akvárium helye a lakásban?

      A hely kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy egy 100 l-es medence betelepítve, tartó állvánnyal, minimum egy néző emberrel számítva, elérheti a 3-400 kg/nm terhelést. Ebből következik, hogy a telepítés előtt meg kell győződni a födém terhelhetőségéről, mobil akvárium esetén a padlóburkolat állapotáról és minőségéről.
  Ideális a szoba nyugodt ablaktól és közvetlen fénytől távol eső helyei. Akváriumunkat óvjuk a közvetlen napfénytől, mert ellentétben a szobanövényekkel, a vízi flóra nehezen viseli el a szórt fényeket, (oldal-megvilágítást) amik aztán az algák túlszaporodását, vízinövények elburjánzását okozza. Mind ezek együttesen, pedig a medence élővilágának harmonikus egyensúlyát veszélyeztetik.
       A helyiség sötét zugában, ahol amúgy is elkelne egy kis mesterséges fénypótlás, éppen ott fog majd optikailag jól mutatni, üvegbezárt mini víz alatti világunk.
   

  Mik az egyéb követelmények?
   

 • Akár szekrényre, akár állványra helyezzük akváriumunkat, mindég teljes alsó felülete kell, hogy érintkezzen a teljes tarófelülettel! (5 mm vastag habszivacs alátéttel ez a gond megoldható.)
 • Az akváriumunknak mindég vízszintben kell állni! (Vízmértékkel beállítható.)
 • Többszörös elektromos csatlakozási helyet építsünk ki! A dugaljak a vízszint felett kell, hogy elhelyezkedjenek. (Minimum négyes elágazású, földelt zárt fedelű dugalj szükséges!)
 • Nagyobb medencéket csak szakboltokból vásároljunk! (Üvegminősége, szakszerű vastagsága az üveg ragasztás garanciája fontos követelmény.)

 •  

   

      Eldöntöttük, hogy lesz akvárium a lakásban, kiválasztottuk a helyét, szakboltban megvásároltuk a megtervezett formájú és nagyságú medencét, majd hazaszállítottuk.
   

  Mi a következő lépés, mielőtt véglegesen a helyére kerülne?

      Feltétlen tisztítsuk meg új akváriumunkat a szennyeződésektől, de erre a célra vegyszert vagy impregnált törlő kendőt, szivacsot soha ne használjunk, még kívülről sem!
  Meleg vízzel mossuk, pamut kendővel töröljük, majd a nagymama álltal is üvegtisztításra használt puha papírral szárítjuk le és adjuk meg a fényét az üvegnek.
  Ügyeljünk, hogy az üvegmedencénket e közben kőhöz, fémtárgyakhoz ne koccintsuk!
      Tisztítás után következik a vízpróba. A szárazra törölt medencénket óvatosan, hogy a víz ne folyjék a falára, feltöltjük, és ezután megfigyelés alatt tartjuk kb. 24 órán át. Ha nem tapasztalunk szivárgást, a vízet leürítjük és megkezdhetjük az előzetes tervek alapján berendezni akváriumunkat.
      Ez már alkotás, ez talán az egyik legszebb és legvonzóbb feladat az előkészületi munkák során.

    Forrás: http://halak.extra.hu - Halak - A díszhal tartásáról Powered by
  ESZ Webdesign © 2007
  Támogatásával