»      Sajti Honlapja      «    »    «  
Sajti akvarisztika
Sajti akvarisztikaAkváriumom   Akvarisztika   Diszkosz   Élőlények   Kezelések

Hogyan kezdtem el akvarizálniKapcsolódó oldalak

Akvárium adatai »
Halak »
Akvárium tervezés »
 

       Nem is volt olyan régen, mikor az egyik barátom otthonában megpillantottam az akváriumát, tele halakkal. Egy 250 literes színes aranyhalakkal teli gyönyör-szép akváriumot, mely úgy virított a nappaliban mint a ház legékesebb dísze. Nagyon hangulatos szoba környezetét keltette, és nem én voltam az egyedüli aki megcsodálta.
       Épp a karácsonyi ünnepek közeledtek, mikor is eldöntöttük a párommal, hogy kiki választ magának valamilyen karácsonyi ajándékot. Nem is kellett sok ahhoz, hogy egy saját akvárium gondolatával áljak elő. Persze mivel akkor költöztünk a lakásunkba még nagyon sok hely volt, és csak úgy jöttek az ötletek, hogy hova lehet, és mekkora legyen.
        El is kezdtem a dokumentáció hosszas folyamatát, merthogy az egyetemen azt tanulta, hogyha valami újba kezdek, akkor először a könyvet vegyem a kezembe majd csak aztán fogjak neki. Jó mérnök ként 3 hetet bújtam a szakkönyveket, és megszereztem az alapvető tudást, hogy elkezdjem megérteni az akváriumot. Merthogy azt tudtam, hogy nem szabad egyből nagy akváriummal kezdeni, egy 70literes 50X40X30as akváriumot készítettem egy üvegessel, aminek terveztem egy tetőt is tükörből, merthogy a megvilágítását könnyben kiterveztem, mert ez a szakterületem. Január közepe fele került a lakásba az üres akvárium, és csodáltam már akkor, hogy milyen lesz.
       2 napi homokmosás után töltöttem fel vízzel az akváriumot, tettem bele filtert, levegőztetőt, egy egyszerű bolti fénycsövet, és barátoktól szép zöld növényeket. Mindezt melegítővel 22 fokra beállítottam, és már égetett a vágy, hogy megvegyem első halaimat. Ahogy estére elkészült, el is mentem az akvarisztika boltba, és vettem 9 aranyhalat, piros fehér színekben, nagyon szép farok-úszókkal.
       A legszebb akváriumnak tűnt akkor, kék kavics zöld növények, papír háttér fadarabokkal, buborékok a levegőpópából, és benne a piros halak, fel - alá úszkálva a 50X40 es üveg hátánál. Persze ekkor fogalmam sem volt arról, hogy mi egy biotóp akvárium, vagy milyen hátránya van a nem természetes dolgoknak, pl. kék kavics vagy gyenge minőségű kaja az aranyhalaknál. Egy hétig nagyon szép látvány volt, és el voltam telve vele, hogy mekkorára nőnek meg a halaim, és hogy az akváriumom mindig ilyen marad. Persze minden csoda 3 napig tart.
       A természet elkezdett dolgozni, a növények elkezdtek barnulni, megjelentek az algák az akvárium üvegén, amelyiket én tisztítottam szorgalmasan, de mivel sok ételt adtam a halaknak, nem tudván mennyit kell nekik adni, és nem lévén egy állandó filter, ami besegítsen a tisztításba, egy két hét alatt a szép akváriumból egy ketyegő bomba lett.
       Sokat nyaggattam idiótábbnál idiótább kérdésekkel a helybéli akvaristákat akik jobbnál jobb ötleteket adtak. Lassan cserélődtek a halaim, a könnyen megélő kárászoktól, a guppi, xifo, neonhal, harcsák, és egy egy ritkább hal amikkel általában pórul jártam, mert vagy ő nem szerette a kaját amit adtam neki, vagy megette a kisebb halakat az akváriumból.
      Örököltem is akváriumokat egy régi akvaristától, és felszerelést, amit kezdtem használni, a növényeket kezdtem trágyázni, a neon helyett tettem egy akvarisztikai fénycsövet, amitől az algásodás alábbhagyott, és sikerült egy többé kevésbé stabilabb állapotot megtartani az akváriumomban. Időnként átrendeztem, új halat hoztam, meggyomláltam és hasonlók.
      Az ősz megérkezésével eljött sorkerült arra a pillanatra, mikor egy egész hónapra el kellett utazzunk, és nem volt kire hagyjam az akvárium gondozását. Persze utána át is kellett költözzünk a másik tágasabb lakásba, ígyhát a halakat szétosztottam barátaim akváriumaiba, és elkezdtem törni a fejem a következő akváriumon, amit a tágasabb lakásba terveztem, teljesen más beállítással, más méretekben, és más halakkal.
      Ez volt az első találkozásom az akvarisztika csodálatos világával, ami mély nyomot hagyott bennem. Talán azért mert én is a halak jegyében születtem, talán azért mert egy olyan hobby aminek van látszatja, de mindenképp megnyugtató időtöltés lett

    Powered by
ESZ Webdesign © 2007
Támogatásával