»      Sajti Honlapja      «    »    «  
Sajti akvarisztika
Sajti akvarisztikaAkváriumom   Akvarisztika   Diszkosz   Élőlények   Kezelések

Hogyan válaszunk halatKapcsolódó oldalak

Akvárium adatai »
Diszkoszhal »
Akváriumom halai »
Akváriumi halak

Thorichthys elliotiNapjainkban óriási azoknak a díszhalfajoknak a száma, amelyek hazánkban beszerezhetőek. Mielőtt azonban halainkat megvásároljuk, érdemes áttanulmányozni azok tartási igényeit, hogy szakszerűen tudjuk társítani őket, ugyanis az akváriumi halak egészen eltérő trópusi tájakról származhatnak, ezért élőhelyeik, tartási körülményeik egymástól merőben eltérőek lehetnek.
 
 


A díszhal-vásárlás praktikus kérdései

Tehát eldöntötted, hogy veszel egy akváriumot, de még nem tudod biztosan milyen halakat szeretnél benne tartani. Vagy talán szeretnél még több halat a gyűjteményedbe, de nem tudod pontosan, hogy milyeneket?

A díszhal-kereskedésekben nagyon nagy a választék, de nehogy megvedd az elsőt, amit meglátsz és megtetszik. Vásárlás előtt tájékozódj az eladótól! Ha valamelyik hal megtetszik, a következő kérdéseket mindenképpen tedd fel az eladónak!

• Milyen nagyra fog megnőni?

Vedd fontolóra, hogy vajon lesz-e elég hely az akváriumban a hal számára, ha eléri kifejlettkori méretét.

• Békés természetű, nyugodtan fog élni más halakkal is az akváriumban?

Egyes példányok ragadozók vagy eleve agresszív természetűek, emiatt alkalmatlanok arra, hogy egy vegyes-fajtájú akváriumban tartsák őket. Mások pedig békések és félénkek, így érdemesebb őket egyedül tartani.

• Van-e szükség speciális vízre vagy táplálásra?
• Mi a legjobb, ha egy példányt vagy egy párt vagy egy kisebb csoportot vásárolunk?

Néhány fajta, mint például a páncélos harcsák inkább csoportban, négy vagy annál több tagú rajban szeretnek élni. A guppi és a platti, legjobban párban vagy trióban szeretnek élni (1 hím és 2 nőstény).

A közkedvelt fajták, amelyek alkalmasak az átlagos otthoni akváriumban való elhelyezésre a következők:

• Platti, molli, guppi és a mexikói kardfarkú hal, ellentétben a legtöbb hallal elevenszülők, így a kis halak már rögtön képesek úszni és enni.
• Kis tetrák: neonhal, vörös neon (Cheirodon axelrodi), izzófényű lazac (Hemigrammus erythrozonus), vörös és fekete fantomlazacok (Megalompodus sp.), Lángvörös pontylazac (Hyphessbrycon flammeus), citromlazac és a baltahasú, vagy szekercelazacok.

• Dániók: - zebradánió (Brachydanio rerio), leopárd dánió (Brachydanio frankei) és a színjátszó dánió (Brachydanio albolineatus,)
• Kisebb testű díszmárnák
• Corydoras harcsa - több, mint 100 olyan fajtája van , amiből választhatsz!

Otthoni akváriumban nem ajánlott halfajták a következők:

• Óriás gurámi, nagytestű algázók), csókos gurámi (Colossoma sp. (bidens), Barbodes schwanenfeldii, Phractocephalus hemioliopterus, márványsügér (Astronotus cellatus), ezüst cápa Ezek fajták mind túl nagyra nőnek.
• A legtöbb sügér nem alkalmas arra, hogy akváriumban helyezzék el, de az akvarisztikai szakemberek tudnak ajánlani pár olyan kivételes példányt, amelyeket tartható akváriumi körülmények közt is. Kérd az eladó segítségét, hiszen ő biztosan tud Neked ajánlani olyan díszhaltenyésztőt, aki segít Neked a választásban és minden kérdésedre szívesen válaszol.

Végül, miért is ne vásárolhatnál egy olyan könyvet, amelyben az édesvízi és a trópusi halakról egyaránt részletesen tájékozódhatsz? Nagyon sok ilyen könyv kapható akvarisztikai üzletekben vagy a könyvesboltokban. Olyan kiadványt is lehet kapni, amely kizárólag egy adott halfajtával foglalkozik.
 

    Powered by
ESZ Webdesign © 2007
Támogatásával