»      Sajti Honlapja   - Cserkész  « CserkészInduló, Cserkészlilliom, Cserkészjel!
Mi a cserkészet? Cserkész jellem és magatartás A társadalmi élet
Hagyományőrzés, hagyományápolás Élet a szabadban

 Cserkészinduló
(Sík Sándor, Turry Peregrin)

Fiúk fel a fejjel, a harsona zeng.
Álljunk csatasorba vidáman!
Ránk vár a világ, ez a harc a mienk,
Katonái vagyunk valahányan!
Jó fegyverünk izmos karunk,
Égő szemünk, vidám dalunk,
Amerre nézünk megterem,
A győzelem, a győzelem.

Fiúk fel a fejjel, az óra közel,
Kel magyar éjben a hajnal.
Most kell az erős kar, a férfiú mell,
Ezeréves acélakarattal.
Zúg, mint a harci trombita,
A Lomnic és a Hargita.
Értünk kiállt, felénk süvölt,
Az ősi föld, a drága föld!

Szabadba fiúk! A nap arca nevet,
Ott pezsdül a friss tüzes élet.
Járjuk be a mezőt meg a rengeteget,
Szabad ott a szabadban a lélek.
Ott szemben, szívben tiszta láng,
S az Isten arca néz le ránk.
Leheletén ott megterem
Erő szabadság, győzelem!
 
 

Cserkész Fogadalom!

            "Én,........................fogadom, hogy híven teljesítem kötelességeimet, amelyekkel Istennek, Hazámnak és embertársaimnak tartozom. Minden lehetőt megteszek, hogy másokon segítsek. Ismerem a cserkésztörvényt és azt mindenkor megtartom! Isten engem úgy segéljen!"

           A cserkész egész életét a tíz törvény szellemében éli le - ezért cserkész, erre tett fogadalmat - s a törvény betűjét, szellemét egyaránt betartja, mi több, nem csak akkor, amikor látják. A cserkészetben tulajdonképpen ez a legnehezebb, betartani a Törvényt anélkül, hogy saját lelkiismeretünkön kívül valaki ezt számon kérné tőlünk. A másik legalább ilyen nehéz feladat az ár ellen haladni. Köztudott, hogy a mindennapi életben, a megszokott, hétköznapi társaságban nem éppen a cserkésztörvények szellemében él az átlagos fiatal. Ellenkezőleg, sokfelé az számít lelki szegénynek, erkölcsi nyomoréknak, aki nem csal, nem szegi meg a törvényt, aki a kötelességét maradéktalanul és mindig teljesíti. Bizonyos tanuló-körökben lenézik a leckéjét napról napra lelkiismeretesen megtanuló, az órákon jelentkező, hibátlanul felelő diákot, azt, aki kötelességérzéstől hajtva nem lóg el óráról, nem fegyelmezetlenkedik annál a tanárnál, akinél ezt meg lehet tenni. Ugyanígy, lelki szegény, és "nem menő" egyesek, sajnos sokak szemében az a tizenéves, akinek nem utolsó divat szerinti a "szerelése", magyarán a ruhája, cipője, mivel nem hajlandó megzsarolni a pénzt nehezen megkereső szüleit, hagyva azokat, hogy inkább fontosabb, szükségesebb dolgokra költsenek, mintsem divatból hetek alatt kimenő tizenéves divatöltözékre. Ilyen közegben nagyon nehéz a cserkész-gondolkodású fiatalnak, hiszen úgy érzi, magára van hagyva, az ő készülékében van a hiba. Szeretném az ilyen gondokkal küzdő cserkészújoncot megnyugtatni, nem az ő gondolkodása, a mi gondolkodásunk téves, a többiekben van a hiba, s erre pár év alatt mindenki rájön, de akkor már nem nagyon van visszaútja annak, aki elcsúszott. A cserkész viszont töretlenül haladhat előre kiválasztott, a Törvénytől kijelölt útján, annak minden kanyarjában, keresztútjában új győzelem várja, csak nem kell félni az elindulástól, s az úton végig kell menni, ha úgy adódik, akkor kevesekkel, vagy egyedül is!
             Ebben segít a cserkésznek a napi jótett. Azt mondjuk, segíts akármi keveset valakinek, s ha ezt minden nap minden cserkész megteszi, egy picivel jobb lesz az a világ amely ma annyi szomorú, tragikus élménytől kénytelen szenvedni. Hogy egy fecske nem csinál tavaszt és egy jótett mit számít annyi gonoszsághoz képest?! Negyedmilliárd, ma már felnőtt ember él a Törvény szellemében, negyedszáz millió mai cserkész cselekszi meg minden nap a maga jótettét. Csatlakozz hozzájuk és jobb lesz a világ!
A napi jótett kiegészítője az önmagad érdekében tett napi cselekedet. Minden nap tegyél valamit azért, hogy tökéletesebb legyél. Tanulj többet, jobban, tökéletesítsd magadat emberileg, viselkedésedben, gondolkodásodban, légy "emberebb ember". A másokért és az önmagad fejlesztéséért tett erőfeszítéseid nyomán pedig mások is csatlakozni fognak hozzád, mert az ember alapjában véve a jóra született és nem csak a rossz példa, de a jó is ragadós.


Cserkészköszöntés

Jó munkát!

 

Cserkészjelszó

Légy résen!

 

 

                                A cserkészliliom

             A cserkészliliom a világon mindenhol a cserkészek jelvénye. A liliomot mindig valamely nemzeti jelkép fogja össze vgay veszi körül. Nekünk, magyaroknak, a Szent Korona jelképezi a magyarságunkat. 1945-48 között és 1956-ban a liliomot Kossuth-címer fogta össze. Három ága a fogadalmunk hármas kötelezettségére emlékeztet.