»      Sajti Honlapja      «    »    «  
www.sajti.com - Sajti Honlapja - logo
www.sajti.comKépek   Szabadidő   Család   Hasznos   Környezet

Kávézási szokásokKapcsolódó oldalak

Teafogyasztási szokások »
Ötletek amatőr fényképészeknek »
Fényképezés »

KOFFEINBOMBA
Alvásgátlók: cukorral vagy anélkül
 
 


Kell hozzá egy fotel és legalább egy szál cigaretta. Ha mégsem tudsz ébren maradni, lapozgasd a határidőnaplód. Beszámolunk kávézási szokásainkról.Mr. Yellow
Amikor az ember álmos, legegyszerűbb megoldás, ha alszik egyet. Ennek ellenére belátom, hogy vannak olyan helyzetek, amikor megéri ébren maradni. Régebben benzinkutasként dolgoztam éjjeli műszakban, ott kamerák figyeltek, na meg néha ügyfelek is jártak arra.

Mivel a kávéval kapcsolatosan kellemetlen élményeim vannak, megpróbáltam a koffeinre alternatív megoldást találni: egy pohár Mountain Dew, egy vaníliás capuccino és még egy pohár Mountain Dew gyors egymásutánban. A zöld lötty állítólag több koffeint tartalmaz, mint a kóla - a capuccino csak intermezzo. Működik a dolog, eléggé gyakran jártam a vécére ahhoz, hogy ne aludjak el.

Mr. Red
Nem a koffein a lényeg a kávéban, hanem a ceremónia: kötelező hozzá egy szál cigi meg nyugalom (esetleg kikapcsolt mobiltelefon). Egy fotel sem rossz ilyenkor, és kurvára dühös tudok lenni, ha a szertartás felénél sürgősen fel kell pattanni.

Az adag nem kell nagy legyen: egy normál kávéscsésze éppen elég, az intenzitáshoz viszont ragaszkodom. Csak akkor jó, ha méregerős, normál cukorral, esetenként egy csöppnyi tej is jöhet. A hatás: olyan, mintha resetolnád az agyad.

 
Koffein
A kávébabból magát a drogot Ferdinand Runge német vegyész vonta ki előszöt, és minthogy a kávéban találta, az anyagnak a koffein nevet adta. 1828-ban a vegyészek kimutatták, hogy a tea hatóanyaga szintén a Runge-féle koffeinvegyület. A serkentő hatás magyarázatában manapság többnyire egyetértenek a kutatók. A koffein a szervezet természetes altatórészének, az adenozinnak az ellenlábasa. Blokkolja annak álmosító hatását, s ezzel megakadályozza az elalvást. A koffeinről azt is kimutatták, hogy csekély adagban javítja a kedélyállapotot és az öszpontosítást. (National Geographic)
 


A koffein egyébként rám nincsen hatással: ha este 11-kor bevágok mondjuk három kávét, félóra múlva békésen alszom (max. jobban dobog a szívem, de ez inkább úgy öt csésze fölött jelentkezik). „Koffeinbomba” helyett én a határidőnaplómban lapozgatok.


Mr. Blue

Az igazi kávéőrültek kizárólag kelet-afrikai arabica fajtát vásárolnak, ez a legfinomabb. Szemeset vásárolnak nyersen és otthon pörkölik, vagy ha nem, a felbontott pörköltszemes dobozt mélyhűtőben tárolják, hogy az aroma ki ne ürüljön. A zaccot a főzőből mindig azonnal kimossák, de nem mosószeres vízzel, hogy a káros olajmaradványok ne rontsák a következő főzet minőségét.

A jól pörkölt kávénak nincs égett íze – egyébként Kolozsváron egyedül a Györgyfalvi út elején lehet frissen, helyben pörkölt, olaszos kávét vásárolni (viszonylag drágán). Az igazi függők már a bolttól 50 méternyire is megrészegülnek az illattól.

Napi egy csésze is kialakíthat függőséget. A reggeli adag elmaradása dél körül jelentkező jellegzetes fejfájást okoz, mivel a koffein/tein (a molekula ugyanaz) az erek szűkítése révén emeli a vérnyomást.


Aki már annyira függő,

hogy a kávé nem igazán hat rá, ajánlom a duplateát. Egy csészébe nagy adag angol fekete teát forrázunk (például Earl Greyt), majd kávéskanálnyi zöld teát és kevés tejet adagolunk hozzá. A tejet aszerint mérjük, hogy az adag "hányat felhőzött" a vízben.

Mivel a teában található csersav kissé tompítja és időben elnyújtja a hatást, megtörténhet, hogy reggel fél ötkor vesszük észre, hogy még feldobottak vagyunk, még mindig tiszta az agyunk. Határozottan olcsóbb tudatmódosító, mint a kokain; akinek a tea-műfajban erősebbre van szükségre, tesztelje a dél-amerikai matét – állítólag kevesebb a mellékhatása, mint a koffeinnek, de másfél deciliternyi kb. 500 milligramm hatóanyagot tartalmaz, ugyanannyit, mint egy csésze tea vagy egy doboz kóla.


Mr. White

Kávé – többnyire ness, édesen, lehetőleg sok tejjel, három szál cigivel. Reggel közvetlenül ébredés után, délben munkahelyen, délután még egy ugyanott vagy otthon, esetleg egy hangulatos kávézóban.

És ha már a negyedik kávé sem segít, jöhet a koffeinbomba. Néhány kanál nesskávé, felöntve kólával. Vigyázat, a két koffeines anyag reakcióba lépésekor hatalmas mennyiségű hab keletkezik! Lassan töltsük a kólát, ha nem akarjuk, hogy kárba vesszen az energiabomba. Az íz nagyon kellemetlen, keserű és szénsavas, de a hatás nem sokat várat magára. Ha nem áll szándékunkban az egész éjszakát ébren tölteni (de hát másképp miért innánk?), kerüljük az esti fogyasztást.

A másik jó ébrenmaradós trükk a zene: bármikor képes vagyok beindulni egy jó daltól, s miután kiugrálom rá magam (egyedül, a konyhában), máris fel vagyok pörögve. Sajnos, a lakótársak nyugalmának érdekében nem mindig alkalmazható.

Ms. Rose

Ha kicsit álmos: két kávé naponta, ha nagyon: három
Régebben szesszióban: három kávé naponta, este zöld vagy fekete tea.


Ms. Pink

Szóval az én receptem:
reggel egy kávé. Idegállapottól függően tejjel vagy anélkül. A kávé már csak megszokásból, egyébként nem dob fel, alhatok tőle nyugodtan estig. Szupervumön a 60 fokos vízben ázatatott, japán módra elkészített zöld teától leszek. Egész nap azt iszogatom, az az én doppingom. (megsúgom, hogy szépít és karcsúsít is állítólag, tehát sport helyett is kitűnő :-)


Ms. Orange

Semmi extra kávézási szokásról nem tudok, pedig sok embert ismerek, aki nagyon sok kávét iszik, naponta több nagy csupornyit. Én is sokat iszom, naponta négy-öt kávét, feketén, cukor nélkül. Csak jó kávét iszom. Ha kényeztetni akarom magam, akkor mézet és tejszínt vagy tejet teszek a kávéba (nagyon ritkán, vasárnap reggel).

Egyszer megpróbáltam szegfűszeges-fahajas kávét is főzni, amilyet egy kávézóban ittam. Dán kávé a neve: török kávéba belefőztek adagonként 2-3 szem szegfűszeget és kis fahéjat. Finom, aromás, ha gyenge a kávé, de ha erősre sikeredik a kávé, akkor borul az íz-arány, a sok fűszertől pedig émelyítő lesz. Kotyogó (olasz) káváfőzőben is el lehet készíteni, bele lehet tenni a fűszereket a szűrőbe, a kávé közé.


Tejes teát először

akkor ittam, amikor por formájában szállította apukám Bukarestből, gyerekkoromban. Instant tejes feketetea volt, borzalmas. Aztán nagy teás lettem én is. Sokféle teát szeretek, és nem egyszer iszom tejjel a fekete, de még inkább a vörös teákat (van egy olyan típusú angol fekete tea, ami kerek filteres csomagolásban kapható, Red Tea a neve, és valóban vöröses – ez a vörös tea).

A tej nagyon jól enyhíti a fekete tea fanyarságát. Később olvastam elkészítési módjáról is: a vízzel együtt kell forralni a tejet, kb. 20% tej. Még nem próbáltam így. Egyszerűen belekeverek a kész teába két-három kanálnyi tejet csupronként. Csak cukrozni szabad ezek után (nem szoktam, a teát is keserűen szeretem). Vigyázat: citromtól összemegy és ihatatlanul rossz.

 
 
 Mr. Black

Reggel, ha lehet, török kávét iszom, erőset és aromásítottat. Ebből is a presszó az, ami igazán bejön. A presszó (kotyogó) kávét kis fehér porceláncsészéből kell inni, kevés cukor, kevés tej, hozzá két szál szűrős cigaretta, reggeli újság vagy valami könnyű reggeli regény (lehetőleg ponyva, vagy detektív).

Ebéd után – ha nem lehet aludni munkahely meg hasonlók miatt – hosszú csöpögtetős módszerrel főzött kávé, teáscsészében, egy szál cigarettával. Este azért kell egy gyenge kávét inni, hogy ne legyünk túl álmosak az elalváshoz (nesskávé kizárva).


Módszerek:

a török kávét többféleképpen is meg lehet bolondítani. A legegyszerűbb, ha egy kevés fahéjat szórunk a tetejére. A tejet, vagy tejport egyesek tasakos cappucinoval pótolják. Kezdőknek nem javallott, mert néha egészen furcsa íz és állagkombinációk jöhetnek létre.

Aki igazán vad dolgokra vágyik, és ugyanakkor elég türelmes is, az kipróbálhatja a tehéntúrós-mazsolás-fahéjas-tejszínhabosfekete kávét. Előnye, hogy a desszertet és a kávézást egyszerre letudjuk, hátránya, hogy nem igazán iható, minimum egy kiskanál szükséges a fogyasztásához.

Ugyanakkor mind a kávé, mind a tehéntúró minőségén sok múlhat, az utóbbi nem lehet sem túl édes, sem túl savanyú, a keserű vagy sós darabkák akár gyomorforgatóak is lehetnek.

Ha nincs török kávé, akkor jöhet a tasakos ness is. Előnye, hogy gyorsan hat, hátránya, hogy erős szívdobogást okozhat, és hatása is elég hamar elszáll. Az alkalmi nessfogyasztókat annyira felpörgeti, hogy rengeteg mindent akarnak, éppen ezért nem csinálnak semmit, ennek ellenére a hatás elmúlásakor nagyon fáradtnak érezhetik magukat a felfokozott semmittevéstől.


A mezei nesskávé-fogyasztó

egy zacskó kávé, kevés forró víz és cukor segítségével állítja elő italát. Ebben szinte semmi élvezet sincs, az elalvás legolcsóbb és legalantasabb ellenszere. Egy magára valamit is adó nesses legalább két tasak kávét használ, egy kávéskanál cukrot, kevés tejet vagy tejszínt (ide is jöhet a fahéj annak, aki szereti.)

Akinek már többévnyi tapasztalata van a ness-ben, az tudja, hogy az igazán jó kávé úgy készül, hogy a két tasak kávét és a cukrot beleöntjük egy nagyobb pohárba, hozzácsepegtetünk egy kiskanál hideg vizet és elkezdjük kavarni. Az egészet addig kavarjuk, amíg a kávé és a cukor jól összeolvad és egy világosbarna habos masszává alakul.

Ekkor öntjük hozzá a forró vizet és egy kevés tejet. Ez az óvónők és tanítónők kedvenc kávékészítési módja, általában a takarítónő 5 perccel a szünet előtt elkezdi kavargatni a masszát egy nagyobb edényben, hogy a szünetre már kész legyen a finom, habzó ness-kávé.


fotó: Gozner Gertrud Powered by
ESZ Webdesign © 2008
Támogatásával