»      Sajti Honlapja      «    »    «  
www.sajti.com - Sajti Honlapja - logo
www.sajti.comKépek   Szabadidő   Család   Hasznos   Környezet

A Világ időzónáiKapcsolódó oldalak

Humor »
Családi Pótlék »
Gondolatok »

 


Az 1840-es években bevezették a Greenwich-i standard időt egész Angliában, Skóciában és Wales-ben, a lokális idők helyett A Royal Greenwich Observatory volt a fókuszpontja ennek az újításnak, óriási szerepe miatt, amit ebben a fejlesztésben játszott. Greenwich Mean Time (GMT) a világ alapidejévé fejlődött, és 1972-ig ekként is szolgált.

Az Amerikai Egyesült Államok létrehozta 1830-ban a  U.S. Naval Observatory (USNO)-t, hogy együttműködjön a Royal Greenwich Observatory-val és más obszervatóriumokkal világszerte időalapú asztronómiai jelenségek megfigyelésében. Ezen obszervatóriumoknak az időkövetése ekkor még mindíg a navigáción alapult. Az idő számításába bele kellett valahogy kalkulálni a Föld forgási sebességét, mert ha ezt nem teszik, az navigációs hibákhoz vezethet. Ezért az USNO feladata a helyi idő meghatározása volt, a "világidő"-höz képest. Ezenkívül almanachokat vezettek és sok más módon segítették a hajózást.

A nagypontosságú atomórák bevezetésével a tudósok és szakemberek rájöttek, hogy az időszámítás hiányosságai abból is erednek, hogy alapul a Föld forgását vették, mely naponta ezredmásodpercekkel változhat naponta. A másodperc újradefiniálása 1967-ben lehetővé tette az időszakok pontosabb mérését, de a Greenwich-i rendszerrel való összeegyeztetési kísérlet sikertelennek bizonyult. Egy kompromisszumos időskála készült 1972 januárjában, és az Új Koordinált Univerzális időt nemzetközileg elfogadták (Coordinated Universal Time (UTC)) .

Az UTC  az atomórák  alapján lett meghatározva. Arra az esetre, mikor a különbség e között az atomikus idő között és a Föld forgásán alapuló idő között eléri az egy másodpercet, egy egy-másodperces kiegészítő (szökomásodperc) időszakasz t iktattak be a UTC-be.. A NIST' órarendszerei és más atomórák, melyek mára már több mint 25 országban megtalálhatóak most a Nemzetközi UTC skála szerint járnak, mely Párizsban, az  International Bureau of Weights and Measures (BIPM)-ban található.

A világ időzónái

Az időzónákra nem volt szükség az Egyesült Államokban egészen addig, amíg a vasútvonalak fejlődése lehetővé nem tette egy nap alatt több száz mérföld megtételét. 1860-ig a legtöbb város a saját "napidejére" hagyatkozott, de ez a napidő kb. 12 mérföldönként egy percet változott, ha Keletre vagy Nyugatra utaztál. .   A több mint 300 helyi idő számontartása komoly problémákat okozott a vonatok összehangolásában.. 1883-ig a legtöbb vasúti társaság több mint 100 időt használt..

1883-ban az Egyesült Államokat szigorúan a 75,.90,.105, és 120. meridiánok alapján felosztották négy időzónára.. 1883 November 18-án délben, telegráfvonalak közvetítették a GMT-t a főbb városokba, ahol az illetékesek beállították a helyi órákat saját zónaidejükre.

1884 November 1-én, , A Nemzetközi Meridian Konferencia Washington, D. C.-ben erre a mintára megalkották az egész világ időzónáit. A 24 általános zóna Greenwich -tól kezdődően  15 fokonként haladva keletre és nyugatra a zónák középpontjaként lettek megjelölve. A Nemzetközi dátumválasztó vonalat a 180. foknál jelölték ki, az Atlanti Óceánon. Azon oknál fogva, hogy bizonyos országok nem akartak több időzónára oszlani, az Észak - Dél irányú egyenes időhatárvonalak néha követik az ország vagy államhatárok változásait.  


previous page    

    Powered by
ESZ Webdesign © 2007
Támogatásával